SKŁADNIKI
- kostki zamrożonej wcześniej kawy
- wysokie szklanki
- mleko
- kawa rozpuszczalna
- wrząca woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dzień wcześniej przygotowałam sobie zamrożone kostki kawy. W około 250 - 300 ml wrzącej wody rozpuszczamy 6-8 kopiatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej w zależności jak mocną chcemy ją uzyskać. Po przestygnięciu przelewamy wszystko do woreczków do lodu i wsadzamy do zamrażalnika.
Kiedy kotki się już zamrożą możemy przystępować do przyrządzania naszej kawy. W pierwszej kolejności do wysokich szklanek wrzucamy naszą zamrożoną kawę - ilość zależy od nas. W zależności od tego jak mocną kawę chcemy uzyskać. Ja na ogół daję 4-6 kostek kawy.
Następnie wlewamy zimne mleko (na oko 7/8 szklanki) resztę uzupełniamy kawą, którą rozpuszczmy w we wrzątku. Na ogół jakieś 2 łyżeczki kawy i tak 1/4 filiżanki wody. Tak rozpuszczoną kawę wlewamy do mleka dokładnie mieszając
I o to nasza kawa mrożona jest gotowa
Jeśli lubisz słodką kawę wystarczy, że dodasz cukier podczas rozpuszczania kawy we wrzątku
Życzę smacznego!
Teraz takie tropikalne upały, że muszę sobie taką koniecznie zrobić. Dziękuję za przepis ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Zapraszam na konkurs