sobota, 28 maja 2016

#3 Podróż po mojej kuchni- kawa mrożona

Dzisiaj coś na ochłodę tych upalnych dni. Nie każdemu może przypadnie to do gustu, ale ja całym sercem polecam wypróbować - kawa mrożona, ale jednak w trochę innej odsłonie


SKŁADNIKI


  • kostki zamrożonej wcześniej kawy
  • wysokie szklanki
  • mleko
  • kawa rozpuszczalna
  • wrząca woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dzień wcześniej przygotowałam sobie zamrożone kostki  kawy. W około 250 - 300 ml wrzącej wody rozpuszczamy 6-8 kopiatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej w zależności jak mocną chcemy ją uzyskać. Po przestygnięciu przelewamy wszystko do woreczków do lodu i wsadzamy do zamrażalnika.





Kiedy kotki się już zamrożą możemy przystępować do przyrządzania naszej kawy. W pierwszej kolejności do wysokich szklanek wrzucamy naszą zamrożoną kawę - ilość zależy od nas. W zależności od tego jak mocną kawę chcemy uzyskać. Ja na ogół daję 4-6 kostek kawy.



Następnie wlewamy zimne mleko (na oko 7/8 szklanki) resztę uzupełniamy kawą, którą rozpuszczmy w we wrzątku. Na ogół jakieś 2 łyżeczki kawy i tak 1/4 filiżanki wody. Tak rozpuszczoną kawę wlewamy do mleka dokładnie mieszając

I o to nasza kawa mrożona jest gotowa







Jeśli lubisz słodką kawę wystarczy, że dodasz cukier podczas rozpuszczania kawy we wrzątku

Życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. Teraz takie tropikalne upały, że muszę sobie taką koniecznie zrobić. Dziękuję za przepis ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)
    Zapraszam na konkurs

    OdpowiedzUsuń