Przechodząc do meritum sprawy, danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu :
CO BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ?
- Ziemniaki (według uznania, ile jesteś w stanie zjeść, ja na 5 osób zawsze daję około 3 - 4 kg ziemniaków)
- oliwa z oliwek (najlepsza bez parafiny tłoczona na zimno) - ja używam greckiej
- ser twardy pokrojony w drobną kostkę lub kupiony gotowy rozdrobniony
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki kroimy w ćwiartki, następnie w dużej misce mieszamy je z oliwą, solą, pieprzem i serem. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i termoobieg. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ziemniaki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut i nasz obiad gotowy!
MOJA PORADA
Dla miłośników sosów z nutką czosnku polecam pyszny, łatwy i do tego szybki w przygotowaniu dip tzatziki. Dwa ogórki sałatkowe (nie za duże) obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż i wydrążamy pestki, następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozgniatamy dwa ząbki czosnku, wyciskamy sok z połowy cytryny i wszystko razem mieszamy z jogurtem typu greckiego (jak najbardziej gęsty). Doprawiamy pieprzem i solą, do smaku można dodać koperek.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz