wtorek, 25 sierpnia 2015

#1 Podróż po mojej kuchni

Są wakacje, czas wolny od szkoły, można więc pokusi się na odrobinę szaleństwa. Ja pokusiłam się na szaleństwo w kuchni; w końcu gotować każdy może, czyż nie?

Pora na podróż po mojej magicznej kuchni :D

Co dobrego przygotowałam na obiad? Zapiekankę makaronową, z kurczakiem i porą. Brzmi prosto, ale jednak przygotowanie wymaga trochę poświęcenia i czasu

Składniki:
  • pora
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • zioła do drobiu
  • zioła prowansalskie
  • koncentrat pomidorowy z ziołami
  • sól 
  • pieprz
  • 6-7 dużych lub 12-14 małych pieczarek
  • cukier
Sos beszamelowy
  • masło
  • mąka
  • mleko
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cayenne
Porę, cebulę i czosnek smażymy na patelni z odrobiną oliwy, do momentu, aż się delikatnie zarumienią.

Podobnie robimy z pieczarkami. Obieramy je, a później kroimy w plasterki i również smażymy na patelni z odrobiną oliwy



Kurczaka kroimy w drobną kostkę i również obsmażamy na patelni. Następnie do kurczaka dodajemy pieczarki, porę z cebulą i czosnkiem. Do tego dodajemy koncentrant pomidorowy. Przyprawiamy ziołami, pieprzem i solą. Możemy dodać również szczyptę cukru dla złamania.


SOS BESZAMELOWY
w garnku rozpuszczamy dwie łyżki stołowe masła, następnie dodajemy dwie łyżki mąki. Do całości wlewamy 500 ml mleka i mieszamy przez około 5 min, aż sos zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy gałką, solą i pieprzem cayenne.



Nasze sosy są już gotowe. Teraz pora na makaron. Gotujemy makaron, najlepiej tzw."rurki", przez około 7 min. Do naczynia żaroodpornego układamy połowę ugotowanego makaronu. Następnie dajemy cały, wcześniej przygotowany "sos" i przykrywamy makaronem, który nam pozostał

Na samą górę dajemy sos beszamelowy, na który trzemy ser. Całość wkładamy do piekarnika na około 40 min i zapiekamy w temperaturze 180 stopni.

 Voilà nasza zapiekanka gotowa :D

Może ktoś z Was skusi się na taką zapiekankę? W razie pytań piszcie >> KLIK <<


SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis ;) Pycha. Ja nie jem mięsa, ale mamie chętnie pokażę ten przepis.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń