Tym razem będzie to jednak ciasto-zebra. Jest wiele wersji tego ciasta, jedni pieką je z oranżadą inni z sodą, a jeszcze inny po prostu bez sody i oranżady. Dzisiaj pokaże wam właśnie moje zmagania z tym wypiekiem. Jak to ja znowu zmodyfikowałam trochę przepis i powiem szczerze, że nie wyszło najgorzej
Co będzie Wam potrzebne?
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru (moim zdaniem trochę za dużo, ale cóż każdy ma inne gusta)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 i 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki (do wyrównania na końcu) [w przepisie były 3 łyżeczki :D]
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku migdałowego (ja dałam całą mała buteleczkę, ponieważ lubię czuć aromat w cieście jak i reszta mojej rodzinki)
- 3 łyżki kakao ( w przepisie również były 3 łyżeczki - lubię modyfikację, a tato lubi kakao)
Jajka, z cukrem i olejem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko, lub specjalną przesiewaczkę do mąki oraz olejek migdałowy. Następnie znowu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ciasto musimy podzielić na dwie części do dwóch różnych misek.
Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy, a do drugiej 3 łyżki kakao i również mieszamy.
Bierzemy okrągłą tortownicę o średnicy mniej więcej 26cm i wlewamy ciasto zaczynąjąc od środka najpierw trochę jasnego, a na to trochę ciemnego i tak na przemian. Aż do uzyskania takowego efektu:
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Smacznego! :)
Wygląda przepysznie!!! <3 Czy mogłabyś kliknąć tylko w 3 linki nad zdjęciami, to dla mnie bardzo ważne http://macreateart.blogspot.com/2016/01/dresslink-wishlist.html
OdpowiedzUsuńCo za cudne ciasto. Koniecznie muszę wypróbować jutro ten przepis z babcią ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Uwielbiam robić zebrę, wbrew pozorom to szybkie i łatwe ciasto a przede wszystkim przepyszne ♥ obserwuję liczę na rewanż pozdrawiam ♥ ~ issoya :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie :)
zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/2016/01/ekologiczny-olej-z-rozy-pizmowej.html
Mmmm, uwielbiam tego typu ciasta!
OdpowiedzUsuńU mnie nowy post, zapraszam!
Obserwuję ;)
MÓJ BLOG-KLIIK
Muszę wypróbować to ciasto! OBSERWUJĘ
OdpowiedzUsuńOUURSELVES.BLOGSPOT.COM -KLIK
Jak apetycznie wygląda :) Muszę sprawdzić czy też tak dobrze smakuje jak wygląda :D / http://marcelinakornelia.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńmusiało byc pyszne <3 zaobserwowałam kochana <3 fajne nutki tez lubie verbe : )
OdpowiedzUsuńRównież obserwuję *.*
UsuńTak Verba genialny <3
swietnie wyglada, zjadłabym takie :))
OdpowiedzUsuńBuziaki, zapraszam do mnie :)
swietnie wyglada to ciasto, pysznie!!! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :)
Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńhttp://the-rose-style.blogspot.com/
Uwielbiam takie ciasta <3 teraz mnie smaki naszły ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do obserwacji ;)
pozdrawiam ;)
Koniecznie muszę wypróbować z mamą. Po składnikach i sposobem przygotowania widać, że jest to banalnie łatwe :3 Super przydatny post ;)
OdpowiedzUsuńhttp://fashionsun.blogspot.com/
to ciasto mojego dziecinstwa
OdpowiedzUsuńobserwuje i zapraszam http://magdawiglusz.blogspot.com/